Uzman isim açıkladı: HMPV Türkiye’de görüldü mü? Milyonların korkutan yeni kabus!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi: Çin’deki İnsan Metapnömovirüsü Vakaları Hakkında Açıklamalar

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında Çin’de ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarıyla ilgili konuştu.

Çin’de insan metapnömovirüsü vakalarında artış yaşandığı ve hastanelerde yoğunluk olduğuna dair haberlerin doğruluğunun belirsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “İnsan metapnömovirüsü, 2001 yılından beri bilinen bir virüstür. Bu virüs genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır ve genellikle soğuk algınlığı ve nezle gibi hafif enfeksiyonlarla ilişkilidir. Ancak bazen daha ciddi bronşit veya zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Son zamanlarda Çin’de insan metapnömovirüsüne bağlı birçok vaka görüldüğüne dair haberler görmekteyim. Ancak Çin henüz resmi bir açıklama yapmadı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da konuyla ilgili bir uyarı bulunmamaktadır” dedi.

‘Endişe Verici Bir Durum Görmüyorum’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bahsi geçen virüsü düzenli olarak takip ettiğini ve mevsimsel olarak artan viral enfeksiyonların normal olduğunu belirtti. Özlü, “Bu virüs diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi kış aylarında artış gösterebilir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan taramalarda şu ana kadar herhangi bir anormal durumla karşılaşılmadı. Ben endişe verici bir durum görmüyorum. Mevsimsel olarak bu tür enfeksiyonlara rastlanması oldukça doğal bir durumdur. Haberlerde bahsi geçen virüsün yeni bir formunun olup olmadığına dair henüz elimizde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu virüs, döngüsel olarak mevsimlik olarak gözlemlenen bir virüstür. Yakından izlenmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.