Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Microsoft, Lumma Adlı Tehlikeli Kötü Amaçlı Yazılım Hakkında Uyardı

Microsoft, son zamanların en tehlikeli siber tehditlerinden biri olan “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın dünya genelinde sadece iki ay içinde 394 binden fazla Windows cihazını etkilediğini bildirdi. Bu geniş çaplı saldırının Türkiye de dahil olmak üzere sahte yazılım güncellemeleri yoluyla yayıldığı belirtildi.

Notepad++ ya da Chrome Güncellemesi Sandılar Ama…

Kullanıcıları cezbeden sahte güncellemeler aslında zararsız gibi görünse de aslında sistemlere hedef alan tuzağa dönüşüyor. Microsoft’un açıklamasına göre, “Lumma” özellikle sahte Notepad++ yükleyicileri ve Google Chrome güncellemeleri aracılığıyla bilgisayarlara sızıyor.

Hedefte Tarayıcılar, Kripto Cüzdanları ve Kişisel Veriler Var

LummaC2 olarak da bilinen bu kötü amaçlı yazılım, siber saldırganların tarayıcılar, e-posta hesapları ve kripto cüzdanları gibi hassas veri kaynaklarına ulaşmasını sağlıyor. Virüs, oltalama e-postaları; sahte reklamlar, Truva atı uygulamaları ve CAPTCHA ekranları gibi pek çok farklı yol ile yayılabilir.

Microsoft’un 16 Mart – 16 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürüttüğü analize göre, Lumma’nın bulaştığı uygulamalar arasında Chrome, Firefox, Edge ve Notepad++ gibi yaygın yazılımlar yer alıyor. Yazılım, sistemlere sızdıktan sonra kullanıcı bilgilerini toplayıp siber suçlulara iletiyor.

Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Güncellemeleri sadece yazılımın resmi internet sitesinden yapın,
  • Reklamlar aracılığıyla uygulama veya güncelleme indirmeyin,
  • Microsoft Defender gibi güncel antivirüs programları kullanın.

Özellikle Microsoft Defender’ın, LummaC2’yi tespit edebildiği belirtiliyor. Bu sebeple kullanıcıların sistemlerini bu araçla taranması öneriliyor.

Related Posts

macOS 26 Tahoe tanıtıldı: Yeni Mac arayüzü ile ilgili tüm detaylar!

Apple, WWDC 2025 sunumunda yeni Mac arayüzü macOS 26 Tahoe sürümünü tanıttı. Tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi yepyeni bir tasarım dili, üretkenliği artıran güçlü özellikleri ve Apple Intelligence’ın etkisiyle Mac tarafında da köklü değişiklikler var.

Ateşin keşfine yönelik yeni teori: Eti pişirmek için değil muhafaza etmek için kullandılar!

Ateşin keşfi insanlık tarihi için oldukça önemli ancak ateşin bulunmasına yönelik, bilim insanları ve araştırmacılar fikir birliğine varamıyor. Ateş ilk olarak niçin kullanılmaya başlandı? Yeni çalışma bu soru üzerine odaklanıyor.

Panik 14 Mayıs’ta başladı: Taş devrine geri mi dönüyoruz sorularına NASA’dan açıklama!

14 Mayıs’ta kaydedilen X2.7 sınıfı güçlü Güneş parlamasının ardından “Taş Devri’ne dönüş” başlıkları vatandaşları tedirgin etti. NASA ve klimatologlar taş devrine dönüşün mümkün olup olmadığını yanıtladı.

Anime temalı 250 bini aşkın siber saldırı tespit edildi

Kaspersky, 2024’ün ikinci çeyreğiyle 2025’in ilk çeyreğini kapsayan analizinde, popüler anime içeriklerini taklit ederek gerçekleştirilen 251 bin 931 siber saldırı girişimi tespit etti. Kaspersky Güvenlik Uzmanı Vasily Kolesnikov, “Bu siber tehditlerin artmasıyla birlikte, genç kullanıcıların tetikte olması ve kendilerini çevrimiçi ortamda nasıl koruyacaklarını anlamaları her zamankinden daha önemli” dedi.

Nintendo’ya fare geldi

Nintendo’nun 2025’te çıkarmaya hazırlandığı yeni nesil konsolu Switch 2, oyunculara klavye ve fare konforunu getirme konusunda kararlı adımlar atıyor. Konsolun geliştirilmiş Joy-Con 2 kontrolcüleri, masaya konulup hareket ettirildiğinde bir mouse …

Apple tüm işletim sistemlerinin tasarımını değiştiriyor

Apple, 9 Haziran Pazartesi günü Türkiye saatiyle 20.00’de başlayacak olan WWDC 2025 etkinliğinde kapsamlı duyurulara hazırlanıyor. Apple analisti Mark Gurman’a göre, bu yıl Apple’ın sadece iOS ve macOS değil, aynı zamanda watchOS, tvOS ve visionOS için de büyük tasarım değişiklikleri planladığı bildirildi.