Son 10 yılda enflasyonu en çok hangi kesim hissetti?

2024 Yılı Enflasyonu Yüzde 44,38 Olarak Açıklandı

2024 yılı enflasyon oranı %44,38 olarak duyuruldu. Bu yıl ücret zamlarıyla birlikte gelen enflasyon sonrasında asgari ücrette %30’luk bir artış gerçekleşti. Emekli ve memur zamları da belirlendi. Ancak özellikle dar gelirli ve sabit gelire sahip olanlar, enflasyonun duyurulmasının ardından TÜİK verilerine göre hissedilen enflasyon konusunda tartışmaları gündeme getirdi.

Hissedilen Enflasyon

TÜİK’in 2023 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine göre, gelir seviyesine bağlı olarak harcamaların da değişmesi nedeniyle hissedilen enflasyon farklılık gösteriyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın yazısında belirtildiği gibi:

“Son yıllarda hissedilen enflasyon, verilerin daha fazla tartışılmasına neden oluyor. En düşük gelir grubuna sahip olan %20’lik kesim daha fazla gıda harcaması yaparken, en çok gıda harcaması yapan kesimin emekliler olduğu görülüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışa karşı dar gelirli kesimin daha hassas olduğunu gösteriyor.

En yüksek gelire sahip kesim ise gıdadan daha fazla taşıma harcaması yapmak zorunda kaldığı için bu alandaki fiyat değişimlerine karşı daha hassas hale geliyor.


Son Bir Yılda Enflasyonu En Çok Kim Hissetti

Gelir gruplarına göre, son bir yılda %44,38 olarak açıklanan enflasyonu en fazla hisseden grup dar gelirli kesim oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kesimin tüketim harcamalarına göre, TÜFE verilerindeki harcama kalemleri hesaplandığında enflasyonun yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Böylece en düşük gelir grubunun enflasyonu %49,28’e ulaşırken, gelir seviyesi arttıkça hissedilen enflasyon oranının azaldığı görüldü.

En yüksek gelir seviyesine sahip %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı ise %45,03 olarak gerçekleşti.


Hanehalkının gelir kaynağına göre tüketim harcamalarının dağılımında en yüksek enflasyonu hisseden grup emekliler oldu. Emekliler, 5 puan daha fazla enflasyona maruz kalırken, ücretlilerin enflasyon oranı %46, gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanların hissettiği enflasyon %45,60 ve girişimcilerin hissettiği enflasyon ise TÜFE’nin altında kalarak %44,36 olarak gerçekleşti.

%20’lik gelir gruplarına göre son 10 yılda (2023 tüketim harcamaları baz alınarak), enflasyonu en fazla hisseden yine en düşük gelirli kesim oldu. 10 yıllık süreçte TÜFE endekslerindeki değişim %983,70 olurken, en düşük gelirli %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı %1.054 olarak gerçekleşti.

En yüksek gelire sahip kesimin 10 yılda hissettiği enflasyon ile TÜİK TÜFE arasındaki fark yaklaşık 25 puan iken, en düşük gelire sahip kesimde bu fark 70 puan oldu.

(ALINTI)

Related Posts

Benzin ve motorine yeni zam geliyor

Benzin ve motorine yeni zam geliyor

Artık sağlık raporu da parayla! Değirmeni halkın sırtına kurdular!

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla birlikte, 15 Haziran 2025 tarihinden itibaren aile sağlığı merkezlerinden alınan bazı sağlık raporları artık ücretli olacak. Ücretlendirilen raporlar arasında sürücü belgesi (ehliyet) raporu, sporcu raporu, tek …

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?

Emlakta yeni dönem: İlan ücretleri değişiyor

Konut piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemler alan Hükümet, şimdi de ilan sitelerine yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Vatandaşların ilan başına yaklaşık 3 bin TL, emlakçıların ise yıllık …

Tatil fiyatlarında İspanya’yı geçtik

Artan maliyetlerle birlikte her yıl Euro bazında fiyat yükselten turizm sektörü, temmuz ağustos dönemi fiyatlarıyla İspanya’yı da geri bıraktı. Geçen yıl İspanya Türkiye’ye kıyasla iki kat fazla turizm geliri elde etmişti.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 4 milyar 710 milyon lira azalarak 571 milyar 516 milyon liraya düştü.