Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Harbin Kafatası, Denisovanların Yeni Bir Örneği Olarak Tanımlandı

2021 yılında keşfedilen Homo longi, farklılıklarıyla dikkat çekti. Kalın kaş çıkıntıları, geniş burun ve büyük göz çukurları, bu türü benzersiz kıldı. Bilim dünyasında uzun süredir, bu kafatasının hangi türe ait olduğu konusunda tartışmalar yaşanıyordu.

Yakın tarihli iki bilimsel çalışma, Harbin kafatasının Denisovanlara ait olduğunu ortaya koydu. Kafatasından elde edilen mitokondriyal DNA, Sibirya’da erken Denisovan gruplarıyla ilişkilendirildiğini gösterdi. Ayrıca iç kulak kemiklerinden alınan protein örnekleri de aynı sonucu destekledi.

Science ve Cell dergilerinde yayımlanan çalışmalar, Harbin kafatasının morfolojik olarak Denisovanlara ait ilk detaylı örnek olduğunu vurguluyor. Bu keşif, yıllardır süren Denisovanların fiziksel özellikleri hakkındaki belirsizliği önemli ölçüde azaltmış durumda.

Kafatası üzerinde çalışmamış olsa da, Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden paleoantropolog Chris Stringer, “Harbin, şimdiye kadar bulunan en eksiksiz Denisovan fosili olabilir” yorumunu yaptı ve Homo longi adının uygun bir sınıflandırma olabileceğini belirtti.

Denisovanlar genellikle DNA kalıntıları ve birkaç küçük fosil ile tanınıyordu. Ancak Harbin kafatası ve daha önce bulunan bir çene kemiği artık bu tür hakkında daha fazla bilgi veriyor ve karşılaştırmaları mümkün kılıyor.

Orta Pleistosen döneminde, Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovanlar gibi farklı insan türleri Avrasya’da bir arada yaşamış ve genetik etkileşimlerde bulunmuşlardı. Bu karmaşık dönem, bilim çevrelerince “ortadaki karmaşa” olarak adlandırılıyor.

Bilim insanları, fosillerdeki DNA’nın genellikle iyi korunmadığını belirtiyor ve bu nedenle kafatası şekilleri ve protein analizleri gibi yöntemlerin insan evriminin eksik halkalarını anlamak için kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Hellblade 2 yeni sürümüyle fark yaratmaya geliyor

Ninja Theory tarafından geliştirilen Senua’s Saga: Hellblade 2’nin gelişmiş versiyonu, 12 Ağustos’ta PlayStation 5 ve bilgisayar için Steam ve Xbox platformları üzerinden oyuncularla buluşacak. Xbox ve PC kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme …

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

macOS 26 Tahoe tanıtıldı: Yeni Mac arayüzü ile ilgili tüm detaylar!

Apple, WWDC 2025 sunumunda yeni Mac arayüzü macOS 26 Tahoe sürümünü tanıttı. Tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi yepyeni bir tasarım dili, üretkenliği artıran güçlü özellikleri ve Apple Intelligence’ın etkisiyle Mac tarafında da köklü değişiklikler var.

Ateşin keşfine yönelik yeni teori: Eti pişirmek için değil muhafaza etmek için kullandılar!

Ateşin keşfi insanlık tarihi için oldukça önemli ancak ateşin bulunmasına yönelik, bilim insanları ve araştırmacılar fikir birliğine varamıyor. Ateş ilk olarak niçin kullanılmaya başlandı? Yeni çalışma bu soru üzerine odaklanıyor.