Doğan bir yıldızın adım adım şekillenişi görüntülendi

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrene dair eşsiz görüntüler sunmaya devam ediyor. Son olarak, HH30 protostarının büyüleyici bir görüntüsü yakalandı. Bu cisim ilk olarak Hubble Uzay Teleskobu tarafından fark edildi fakat JWST’nin ileri düzey teknolojisi sayesinde HH30 daha önce hiç görülmemiş detaylarla incelendi. HH30, Boğa takımyıldızında, dünyadan yaklaşık 450 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Kararmış moleküler bulut LDN1551’in içinde gizlenmiş bu sistem, yoğun bir gaz ve toz diskiyle çevrelenmiş yeni doğan bir yıldızı barındırıyor.

HH30, Herbig-Haro nesnesi olarak sınıflandırılan parlak bir nebula. Bu tür nebulalar, yeni yıldızlardan çıkan hızlı iyonize gaz jetlerinin, çevresindeki yıldızlararası maddeyle çarpışması sonucu oluşur. JWST’nin güçlü kızılötesi algılayıcıları, HH30’un yapısını ayrıntılı bir şekilde analiz etmeye olanak tanıdı. Görüntüler, protostardan dış fırlayan gaz ve tozdan oluşan koni şeklindeki çıkış akışını ve çok dar bir jet akımını gösteriyor.

JWST’nin hassas ekipmanları sayesinde, protostardaki toz taneciklerinin hareketleri takip edilebildi. JWST, HH30’un yapısındaki fırlayan gaz ve toz akışının dinamiklerini ortaya çıkarırken, ALMA teleskobu ise sistemdeki toz taneciklerinin farklı boyutlarda nasıl dağıldığını belirledi. Bulgular, daha büyük toz taneciklerinin disk içinde hareket ederek ince bir tabaka oluşturduğunu ortaya koydu. Bu sürecin, gezegen oluşumunun kritik bir aşaması olduğu düşünülüyor. Toz tanecikleri bir araya gelerek daha büyük kayaçları ve nihayetinde gezegenleri oluşturuyor.

Yapılan incelemeler, HH30’un merkezinden çıkan dar ve hızlı bir jetin varlığını gösterdi. Bu jetin etrafında daha geniş, koni şeklinde bir gaz akışı bulunuyor. Söz konusu gözlemler, sadece HH30’un oluşumu hakkında değil, aynı zamanda güneş sisteminin ve diğer gezegen sistemlerinin doğumu hakkında da kritik bilgiler sunuyor. JWST ve diğer teleskoplarla gerçekleştirilen bu detaylı gözlemler, yıldız ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamaya önemli katkı sağlıyor.

Related Posts

WhatsApp sohbette karmaşa devrini kapatıyor…O mesajlara erişmek daha kolay!

Gün içerisinde iletişimde kalabilmek adına sıklıkla kullandığımız uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcılarına daha keyifli bir deneyim sunmak isteyen uygulama iOS için yayınladığı yeni bir Beta sürümünde dikkat …

Hellblade 2 yeni sürümüyle fark yaratmaya geliyor

Ninja Theory tarafından geliştirilen Senua’s Saga: Hellblade 2’nin gelişmiş versiyonu, 12 Ağustos’ta PlayStation 5 ve bilgisayar için Steam ve Xbox platformları üzerinden oyuncularla buluşacak. Xbox ve PC kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme …

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.