Ders çıkarmak

Fikret Bilâ: Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Konusundaki Tutumu

Türkiye, yaşadığı facialardan ders çıkaran bir ülke olmadığı için ne yazık ki Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia bir ilk değil, ve maalesef son da olmayacak.

Öncelikle bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor.

Sonrasında yaşanan facianın nedenlerini gerçekçi bir şekilde ortaya koyup, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için gerekli dersleri çıkarmak gerekiyor.

Ancak iktidarın bu konuda böyle bir yaklaşımı bulunmuyor.

İktidarın tüm gayreti, facianın yaşandığı anda sorumluluğu CHP’ye atma çabası oldu.

Daha kaç kişinin yaşamını yitirdiği tam olarak belirlenmemişken basının karşısına çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlu ilan etti.

Doğal olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel, gereken yanıtları belgeleriyle verdiler.

Özellikle Özel’in kamuoyuyla paylaştığı belge, tüm gerçeği açıkça ortaya koyuyordu.

Özel, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin otelde yaptığı incelemenin ardından hazırladığı ön raporu açıkladı.

  • Raporun girişinde belirtilen sonuca göre, yangın olayıyla ilgili asıl sorumlular;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların yapılmaması nedeniyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendis ve yapı denetim firmaları,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle İl Özel İdaresi ve yangın güvenliği kontrollerini yeterince sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin olaydan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları iktidarın tepkisine neden oldu.

Başsavcılık, bilirkişileri görevlendirme işlemini iptal etti ve yeni bir bilirkişi heyeti belirledi.

Bu süreçte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in açıkladığı bilirkişi raporunu “korsan rapor” olarak nitelendirdi.

Özel ise raporunun gerçek olduğunu, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişilerin inceleme sonucunda yazdıkları raporu açıkladı.

Bilirkişilerin raporunu kabul etmeyip yeni bir bilirkişi heyeti kurulması, iktidarın beklentisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni aklayacak bir rapor yazılması olduğunu gösteriyor.

Önemli olanın CHP’yi suçlamak olduğu bir anlayış yüzünden Türkiye’de faciaların ardı arkası kesilmiyor.

Oysa yapılması gereken, Kartal otelindeki yangından ders çıkarmak olmalıydı.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor.

Eğer sorumluluk, sadece gariban birkaç otel çalışanına yüklenecek olursa, ders çıkarılmış olmaz.

Yapılması gereken, tüm otellerin yangın söndürme sistemlerini kontrol etmeleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri için yoğun bir denetim başlatmasıdır.

Yanan oteldeki eksikliklerin dikkate alınarak diğer otellerin denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi, izlenmesi gereken en doğru yoldur.

İktidar ise suçu başkalarına atmaya devam ederek asıl sorunu çözme konusunda geri adım atmaktadır.

Related Posts

Özgür Özel’den İmamoğlu davasının Silivri’ye alınmasına tepki: Toplumun Çağlayan’ı basacağını düşünüyorsun, bu kadar korkuyorsan demek ki yanlış yapıyorsun!

Özgür Özel’den İmamoğlu davasının Silivri’ye alınmasına tepki: Toplumun Çağlayan’ı basacağını düşünüyorsun, bu kadar korkuyorsan demek ki yanlış yapıyorsun!

Mısır hükümeti İsrailli bakanın çağrısına uydu: Mısır’a giden aktivistler Sisi yönetimi tarafından alıkonuldu

Dünyanın dört bir yanından İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı kuşatmayı kırmak için gelen binlerce aktivist, “Küresel Gazze Yürüyüşü” kapsamında, Mağrib Direniş Konvoyu öncülüğünde Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanacak. Ariş’ten yola çıkan aktivistler, 3 gün sürecek 50 kilometrelik bir yürüyüşle Refah Sınır Kapısı’na ulaşacak, 15 Haziran’da Refah Sınır Kapısı’nda gösteri yapacak. 32 ülkeden katılım olacağı yürüyüşte, Mısır hükümeti, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın çağrısına uyarak, Gazze sınırına yürümek üzere toplanan gruplara müdahale etmeye başladı. Mısır polisi, Gazze’ye destek için Refah’a yürümek isteyen bazı Avrupalıları Kâhire’de bir karakola kapattı. Direniş Konvoyu’na katılmak üzere Mısır’a giden grubu Mısır polisi havaalanında durdurulup sınır dışı etti.

İsrail’in Suriye ile görüşmelerde ABD’den arabuluculuk istediği iddia edildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’la yaptığı görüşmede, Suriye’nin yeni yönetimiyle müzakerelere başlamak istediği ve bu sürece ABD’nin arabuluculuk etmesini talep ettiği öne sürüldü. Netanyahu’nun, 1974 tarihli anlaşmayı bazı değişikliklerle güncelleyerek yeni bir güvenlik düzenlemesi üzerinde çalışmak ve nihayetinde iki ülke arasında barış anlaşmasına varmak istediği kaydedildi.

DEM Parti duyurdu: Öcalan’ın görüşmek istediği 5 isim

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki günlerde Mesut Barzani, Neçirvan Barzani, Mazlum Abdi, Kubat ve Bafel Talabani gibi bölgesel ve ulusal önemli siyasi temsilcilerle görüşme yapmayı planladığını, bu görüşmelerin bölge barışı ve demokratik sürecin ilerlemesi açısından kritik olduğunu söyledi.

Madleen gemisindeki Fransız aktivist Andre’den İsrail’in muamelesine ilişkin açıklama: Bir parça ekmek almak üç saatten fazla sürdü ve tabii ki tuvalete erişimimiz yoktu

Madleen gemisindeki Fransız aktivist Andre’den İsrail’in muamelesine ilişkin açıklama: Bir parça ekmek almak üç saatten fazla sürdü ve tabii ki tuvalete erişimimiz yoktu

İran’dan ABD ile nükleer müzakere açıklaması: ‘Hızlı sonuç alınabilir’

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile ülkesi arasındaki nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanabileceğini dile getirdi. Erakçi, ABD’nin Tahran’ın uranyum zenginleştirme programının sona erdirilmesi isteğinden vazgeçmesi durumunda görüşmelerde hızlı mesafe kat edilebileceğini belirtti.