Çatlak derinleşiyor: Ortaya çıkacak yeni okyanus bu ülkeleri sular altında bırakacak

Afrika Kıtası, Yeni Bir Okyanus Oluşturma Sürecinde

Afrika kıtasında, Pangea’nın yaklaşık 230 milyon yıl önce parçalanmasına benzer bir jeolojik süreç yaşanıyor. Bilim insanları, bu sürecin Afrika’da yeni bir okyanusun oluşumuna yol açabileceğini öngörüyor. Bu jeolojik değişim, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya’dan geçen ve Afrika kıtasını giderek parçalayan Doğu Afrika Rift Sistemi’nden kaynaklanıyor.

Son 25 milyon yılda, bu sistemdeki çatlaklardan biri genişleyerek iki belirgin tektonik levha oluşturdu: Batıda Nubian Levhası ve doğuda Somali Levhası. Jeologlar, bu iki levha arasındaki çatlağın derinleşmesiyle suyun bu bölgeyi dolduracağını ve iki kara parçası arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

National Geographic’e göre, Somali Levhası’nın Nubian Levhası’ndan uzaklaşmasıyla Afrika kıtasında yeni bir kara parçası oluşabilir. Bu yeni kara parçasının, Madagaskar’a benzer bir yapı sergilemesi bekleniyor. Ayrıca, Hint Okyanusu’nun sularının bu yeni alanı dolduracağı ve şu anki Doğu Afrika Rift Vadisi’nin sular altında kalacağı öngörülüyor. Bu yeni okyanusun, Atlas Okyanusu kadar derin olabileceği belirtiliyor

Afrika’nın parçalanma süreci, kıtanın jeolojik evrimini ve gelecekteki olası senaryoları anlamak açısından bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırıyor. Bu süreç, Somali, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya gibi ülkeleri doğrudan etkileyerek, kıtanın jeolojik yapısında köklü değişikliklere yol açabilir. Uzmanlar, bu değişimin bir ila beş milyon yıl içinde tamamlanabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Hellblade 2 yeni sürümüyle fark yaratmaya geliyor

Ninja Theory tarafından geliştirilen Senua’s Saga: Hellblade 2’nin gelişmiş versiyonu, 12 Ağustos’ta PlayStation 5 ve bilgisayar için Steam ve Xbox platformları üzerinden oyuncularla buluşacak. Xbox ve PC kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme …

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

macOS 26 Tahoe tanıtıldı: Yeni Mac arayüzü ile ilgili tüm detaylar!

Apple, WWDC 2025 sunumunda yeni Mac arayüzü macOS 26 Tahoe sürümünü tanıttı. Tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi yepyeni bir tasarım dili, üretkenliği artıran güçlü özellikleri ve Apple Intelligence’ın etkisiyle Mac tarafında da köklü değişiklikler var.