ABD’de borç limiti krizi: Harekete geçiliyor

ABD Hazine Bakanı Yellen, Borç Limiti İçin Olağanüstü Tedbirler Alacak

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine ulaşılmasını önlemek amacıyla olağanüstü tedbirlerin 21 Ocak itibarıyla devreye gireceğini açıkladı. Yellen, bu konuda ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a mektup yazdı.

Yellen, Hazine’nin borç limitiyle ilgili alacağı önlemler hakkında bilgi vererek, 21 Ocak’tan itibaren olağanüstü tedbirleri uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Bu kapsamda, Kamu Hizmeti Emekli ve Engelliler Fonu’na yatırım yapılamayacağını, “borç ihracı askıya alma dönemi”nin ise 14 Mart’a kadar süreceğini ifade etti. Benzer şekilde, Posta Hizmetleri Emekli Sağlık Yardımları Fonu’na yönelik yatırımların da durdurulacağını aktardı.

Yellen, bu fonlara yapılan yatırımların borç limiti artırıldığında veya askıya alındığında eski haline getirileceğini vurgulayarak, federal emekliler ve çalışanların durumdan etkilenmeyeceğini belirtti.

Olağanüstü tedbirlerin ne kadar süreceğinin belirsiz olduğuna işaret eden Yellen, “Borç limiti, yeni harcamalar için yetki vermez ancak federal hükümetin, Kongre ve her iki parti liderlerinin geçmiş yasal yükümlülüklerini yerine getirememe riski taşır. Kongre’nin harekete geçerek ABD’nin güven ve itibarını koruması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Geçen ay gönderdiği mektupta borç limitine 14-23 Ocak arasında ulaşılacağını öngören Yellen, ABD’deki borç limitinin, hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarını ifade etti.

Borç Limiti ve Önemi

ABD’de borç limiti, hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarını belirtir. Hazine, Kongre tarafından belirlenen limite ulaşılana kadar borçlanma yetkisine sahiptir.

Borç limitine ulaşılması durumunda, federal hükümet borç miktarını artıramaz ve sadece elindeki nakdi ve gelirleri harcayabilir. Limitin artırılması için Kongre tarafından yasa çıkarılması gerekmektedir.

ABD’de federal hükümet, en son 2023 başlarında 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştır. 2023 Haziran’ında ise borç limiti, 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmıştır.

Şu anda ABD’nin borcu 36,1 trilyon dolardır.

Related Posts

ASELSAN BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne zirveden girdi

ASELSAN, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerinde elde ettiği yüksek performansla Borsa İstanbul tarafından oluşturulan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne ilk sıradan giriş yaptı.

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Söylenen kilometreler kandırmaca çıktı! Bakanlıktan markalara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatan elektrikli araç markalarına ceza kesti.

Mehmet Şimşek’ten ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin tüm muhtemel senaryolara hazırlıklı olduğunu belirterek “Hürmüz Boğazının kapanması durumunda senaryolar üzerinden ekonomimize yönelik yapılan spekülasyonlara lütfen itibar etmeyiniz. ” ifadelerini kullandı.

ABD’li dev tahminini açıkladı: Hürmüz Boğazı kapanırsa petrol ne kadar olacak?

ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs, Ortadoğu’da artan jeopolitik riskler sonucu petrolün gelebileceği noktaya ilişkin tahminini açıkladı. Banka, Hürmüz Boğazı’nın 1 ay boyunca kapalı kalması halinde Brent tipi ham petrolün varil fiyatının kısa vadede 110 dolara kadar çıkabileceğini öngördü.