Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Ulaşım Kaynaklı Gürültü Avrupa’nın En Büyük Tehlikelerinden Biri

Bir rapora göre, karayolu, demiryolu ve hava yolu taşımacılığı gibi ulaşım kaynaklı gürültünün, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki nüfusun %20’sini etkileyen en yaygın ve tehlikeli kirlilik türü olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzun süreli ve yoğun gürültü kirliliğine maruz kalan 17 milyon kişi, ciddi uyku bozuklukları yaşarken, yaklaşık 5 milyon kişi de etkilendiği belirtiliyor. 2021 verilerine göre, Avrupa’da ulaşımdan kaynaklanan gürültü kirliliği, sadece yetişkinleri değil çocukları da ciddi şekilde etkiliyor.

Vücudu Fark Edilmese Bile Etkiliyor

Gürültüye maruz kalmak, 560 binden fazla çocuğun okuduğunu anlama bozukluğuna, 63 bin çocuğun davranış sorunları yaşamasına ve 272 bin çocuğun aşırı kilolu olmasına neden oluyor. Tüm bu etkiler, gürültünün sadece rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerin sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor.

Gürültünün Zararları Sigara Dumanından Daha Fazla

Rapora göre, gürüntünün sağlık üzerindeki zararları, pasif sigara dumanı veya kurşun maruziyeti gibi daha yaygın risklerden daha büyük. Ayrıca, ekonomik maliyeti yılda yaklaşık 100 milyar euroyu buluyor.

Avrupa genelinde karayolu gürültüsünden etkilenen kişi sayısı 92 milyon, demiryolu gürültüsünden 18 milyon ve uçak gürültüsünden 2.6 milyon olarak açıklandı. Türkiye’de durum raporda yer almasa da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde milyonlarca insan gürültü kirliliğinden etkileniyor.

Elektrikli Araçlar Çözüm Sunmayabilir

2017-2022 yılları arasında Avrupa’da gürültüden etkilenen insan sayısı sadece yüzde 3 azaldı. Uzmanlara göre, bu ilerlemeyi hızlandırmak için şehir içi hız sınırlarının düşürülmesi, düşük sesli lastiklerin teşvik edilmesi, toplu taşıma ve yaya/bisikletli ulaşımın desteklenmesi gibi önlemler alınabilir.

Elektrikli araçlar gürültü kirliliğinde beklenen kadar etkili olmayabilir. Çünkü düşük hızlarda ana gürültü kaynağının motor değil, lastik ve yol teması olduğu belirtiliyor.

EEA Direktörü Leena Ylä-Mononen, gürültü kirliliğinin hala basit bir rahatsızlık olarak görüldüğünü ancak bunun gerçekte yanlış bir algı olduğunu belirtiyor. “Gürültünün gelecekteki sağlık ve çevre üzerindeki etkileri yaygın ve ciddidir. Özellikle çocuklar, bu etkilere karşı savunmasızdır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.