Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa, ABD’li Bilim İnsanlarına Kucak Açıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın üniversitelerdeki araştırma fonlarını dondurma kararı Avrupa’da hareketlilik yarattı.

Avrupa Birliği, akademik özgürlüğün önemini vurgulayarak, iklim krizi, göç, immünoloji ve toplumsal cinsiyet gibi alanlarda çalışan Amerikalı bilim insanlarını kıtaya davet ediyor. Brüksel ve Paris gibi şehirler, araştırmacılara yüksek hibeler, kolay vize süreçleri ve siyasi müdahaleden uzak bir çalışma ortamı vaat ediyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), ABD’den gelecek bilim insanlarına yönelik yeni burs programları ve taşınma destekleri sunuyor. Maria Leptin, Trump yönetiminin kararlarını skandal olarak değerlendirirken, Avrupa olarak meslektaşlarına destek olmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Avrupa’dan Gelen Bilim İnsanlarına Yüksek Destek

Avrupa’daki üniversiteler, ABD’den gelen akademisyenlere destek olmak için özel programlar başlatıyor. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi, “Bilim İçin Güvenli Alan” adlı programla 15 ABD’li bilim insanını üç yıl boyunca desteklemeyi planlıyor. Avrupa Komisyonu ise yeni bir vize stratejisi açıklayarak, akademisyenlere verilen hibelerde ciddi artışlara gidiyor. Taşınma desteği 2 milyon euroya kadar çıkarken, başlangıç ve ileri seviye hibeler de artık daha yüksek seviyelerde sunulacak.

Almanya, Hollanda ve Katalonya da ABD’den bilim insanı çekmek için ek fonlar ve programlar açıklayarak, Avrupa’nın bilim insanları için çekici bir destinasyon olması gerektiğini vurguluyor. Ancak bazı uzmanlar, Avrupa’nın bu adımları atmakta geç kaldığını düşünüyor.

Avrupa’da Akademik Özgürlük Değerli mi?

Avrupa’daki üniversitelerde akademik özgürlük önemli bir değer. 1988’de kabul edilen Üniversitelerin Anayasası ile bu ilke temellendirilmiş ve 2020 yılında güncellenmiştir. Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa Eğitim Alanı” stratejisi, bu özgürlüğü destekleyen politikalar arasında yer alıyor.

Ancak raporlar, kıta genelinde akademik özgürlüğün eşit düzeyde korunmadığını gösteriyor. Bazı ülkelerde üniversitelere yapılan siyasi müdahaleler ve artan baskılar, akademik alanı zorluyor. Avrupa Birliği, bu sorunları çözmek ve bilim insanları için güvenli bir alan oluşturmak için çaba harcıyor.

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Hellblade 2 yeni sürümüyle fark yaratmaya geliyor

Ninja Theory tarafından geliştirilen Senua’s Saga: Hellblade 2’nin gelişmiş versiyonu, 12 Ağustos’ta PlayStation 5 ve bilgisayar için Steam ve Xbox platformları üzerinden oyuncularla buluşacak. Xbox ve PC kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme …

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

macOS 26 Tahoe tanıtıldı: Yeni Mac arayüzü ile ilgili tüm detaylar!

Apple, WWDC 2025 sunumunda yeni Mac arayüzü macOS 26 Tahoe sürümünü tanıttı. Tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi yepyeni bir tasarım dili, üretkenliği artıran güçlü özellikleri ve Apple Intelligence’ın etkisiyle Mac tarafında da köklü değişiklikler var.