Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Koca dünyada bir tek o ülkede sivrisinek yok

Sıcak yaz günlerinde herkesin kabusu haline gelen sivrisinekler, milyonlarca insanın hayatını zorlaştırıyor. Ancak dünyada bir ülke var ki, kanımızı emen uçan haşerelerden tamamen arınmış durumda. Üstelik bu durum tesadüf değil…

Kendini Mesih ilan eden tarikat lideri hapsi boyladı

Rusya’da bir mahkeme, kendini İsa Mesih’in reenkarnasyonu ilan eden Sibiryalı tarikat lideri Sergei Torop’u, ‘müritlerinin’ zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekten 12 yıl hapse mahkûm etti. Torop’un kurduğu Son Ahit Kilisesi, 1991’den 2020’ye …

Hatay’ın ardından Mersin’de de orman yangını çıktı

Öğle saatlerinde Hatay’da başlayan orman yangınlarına bir yenisi daha eklendi. Son olarak Mersin’in Bozyazı ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.

Ukrayna: Rusya 477 İHA ve 60 füze ile saldırı düzenledi

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine 60 füze ve 477 İHA ile saldırı gerçekleştirdi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Rus ordusunun ülkeye yoğun hava saldırısı düzenlediği …

Resmî Gazete’de bugün (29 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (29 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)